Cum pot fi prevenite bolile de inimă. Metoda aflată la îndemâna tuturor, legătura cu urcatul scărilor

de: Gabriel Peneș
09 10. 2023

Bolile de inimă sunt principala cauză a deceselor în lume. Cu toate acestea, există o metodă simplă, la îndemâna tuturor, de a le preveni, fără să fie nevoie de vreun abonament scump la sală și nici măcar de alergarea zilnică prin vreun parc.

De ce este important urcatul scărilor

Mișcarea fizică este recunoscută pentru beneficiile pe care le aduce sănătății și, mai ales, pentru bolile de inimă, pentru prevenirea apariției lor. Un studiu recent a arătat că urcarea a cel puțin 50 de scări pe zi este asociată cu reducerea cu peste 20% a riscului afecțiunilor cardiovasculare.

Prin urmare, înainte să apelezi mereu la lift, ar fi bine să te iei serios în calcul varianta de a urca pe scări ca să ajungi acasă, mai ales dacă stai la bloc.

Citește și: Cauza surprinzătoare a multor boli de inimă. Face mai multe victime decât fumatul și colesterolul, vei avea mai multă grijă

Studiul, apărut în publicația Atherosclerosis a analizat 458.860 de adulți din Marea Britanie, luând în calcul și factori precum riscurile genetice, istoria bolilor din familie și hipertensiunea.

Rezultatele au indicat faptul că urcatul scărilor a redus riscurile bolilor cardiovasculare pentru toți participanții la studiu, dar mai ales pentru cei care nu prezentau deja un risc mărit de apariție a acestora.

Urcatul pe scări a cel puțin 50 de trepte zilnic ține departe bolile de inimă

Cum poți preveni ușor bolile de inimă

Urcatul scărilor este gratis, nu necesită nicio deplasare la vreo sală de gimnastică sau echipament special și poate fi făcut pe orice vreme. În plus, pentru mulți, el face parte oricum din rutina zilnică, astfel încât este una dintre cele mai accesibile forme de mișcare fizică pentru oricine de pe glob.

„Efortul fizic scurt, dar intens al urcatului scărilor are eficiență în timp dacă este făcut cu regularitate, ducând la îmbunătățirea stării cardiorespiratorii și a profilului lipidelor, în special în rândul celor care nu pot practica, din diverse motive, alte forme de mișcare fizică”, a spus epidemiologul Lu Qi, de la Universitatea Tulane, din SUA.

Citește și: Exercițiile fizice zilnice nu pot pot face minuni. Ce se întâmplă dacă mănânci nesănătos, ce spun specialiștii

Dar bolile de inimă pot fi prevenite doar printr-un efort fizic regulat, efectuat pe o perioadă lungă de timp.  Astfel, studiul a mai arătat că cei care au renunțat la urcatul scărilor în perioada analizată, în medie de 12, 5 ani, au înregistrat un risc mai crescut cu 32% de afecțiuni cardiovasculare chiar și decât cei care nu au urcat scări deloc.

Echipa a analizat, în mod particular, ateroscleroza cardiovasculară (ASCVD) ce include afecțiuni ale arterelor coronare și infarctul, cauze comune ale deceselor în toată lumea.

Efortul fizic afla la îndemâna tuturor

Activitatea fizică este promovată de multă vreme drept o modalitate de reducere a riscului de ASCVD, dar, până acum, existau puține legături făcute între urcatul scărilor și starea de sănătate a inimii.

Punând cordul să muncească mai mult pot fi reglate presiunea sângelui și rezistența organului în sine, sporind starea acestuia de sănătate și protejându-l împotriva apariției bolilor.

Citește și: Secretul ”supervârstnicilor” a fost aflat: care este concluzia cercetătorilor

În ciuda eșantionului larg de persoane pe care l-a analizat, studiul nu este suficient pentru a dovedi o legătură cauzală directă între urcatul scărilor și bolile de inimă, pentru că sunt implicate foarte multe variabile.

Totuși, asocierea este suficient de strânsă pentru a fi semnificativă și sugerează că acest tip de efort fizic poate îmbunătăți starea de sănătate a inimii.